till en myllrande mötesplats om hälsa för hela människan!

UNDER TRE SENSOMMARHELGER ÄR DU VARMT VÄLKOMMEN TILL VACKRA NÄRKESLÄTTEN

DATUM: 24-25 AUGUSTI 31 AUGUSTI-1 SEPTEMBER 7-8 SEPTEMBER 2024

ÖPPETTIDER: LÖRDAGAR 10-15 SÖNDAGAR 14-17

Under Matresan Örebro 7-8 september är öppettiderna: 10-16

PLATS: KONFERENSPLATS TORP KUMLA

Café

Andrummets pop-up café med ledorden HÄLSA, HÅLLBARHET, KREATIVITET och TILLGÄNGLIGHET håller öppet. Här finns något för dig som är vegan, diabetiker, gluten- och laktosintolerant eller älskar bullar! Det går att sitta både inomhus och utomhus. Hoppas vi ses!

Kreativt torg

Vi tror att kravlös kreativitet och skapande gör något gott med oss och vår hälsa. Det finns forskning och studier som visar att musik, dans, teater, konst et.c. påverkar oss på ett positivt sätt. Därför vill vi bjuda in till ett kreativt torg där du får möta olika kreatörer, höra deras berättelser och bli inspirerad av deras kreativitet som foto, konst, musik, keramik, blommor, grönsaker, smycken och akvarell. Det finns också möjlighet att köpa deras alster samt prova på.

Vi fyller på med mer information allt eftersom.

På scenen

Vi har den stora glädjen, tillsammans med Studieförbundet Bilda, att bjuda in till fantastiska livsberättelser, samtal, föreläsningar och musik på scenen! Allt som sker på scenen berör teman som livsstilsfrågor och hälsa för hela människan med särskilt fokus på psykisk och existentiell hälsa.

LÖRDAG 24 AUGUSTI 11.00-12.30 Hoppet som är större hopplösheten

Möt konstnären Tomas Munkas Larsson i en berättelse om depression, kreativitet och längtan. Om att lära sig leva med sig själv och landa i ett hopp som är större än hopplösheten. Tomas finns också med på det kreativa torget alla tre helger.

SÖNDAG 25 AUGUSTI 15.00-16.30 Drömmar om ett bättre liv

… om sökande efter frid och ljus samt risker längs vägen. Människor har alltid längtat efter att må lite bättre, inte minst i vår tid. Vilka hjälpmedel erbjuds idag, och finns det bättre och sämre alternativ?

Lars Johansson: lärare vid Akademi för ledarskap och teologi samt Örebro Universitet

LÖRDAG 31 AUGUSTI 11.00-12.30 ACT som behandling och verktyg för en hållbar hälsa. 

En föreläsning med interaktiva inslag där du får en presentation av ACT – Acceptans and Commitment Therapy – som lär ut verktyg för att hantera stress, främja hälsa och fördjupa relationer. I föreläsningen presenteras och testas några väl utvalda övningar från de två delarna i ACT som berör acceptans och förändring. Kreativa inslag som t.ex. diktläsning och rörelse finns också med i föreläsningen.

Kom gärna tillsammans med en vän, partner eller arbetskamrat och gör detta ihop! Går också bra att komma själv.

Katarina Aadland Skogh: hälso- och sjukvårdskurator och Johanna Ström

SÖNDAG 1 SEPTEMBER 11.00-12.30 Mitt liv går i tusen bitar

Erika Bergman (initiativtagare till Andrummet – centrum för kreativ friskvård) varvar sin personliga berättelse om utmattning och panikångest med forskning och konkreta tips på hur vi kan odla livsmod och hopp mitt i det som blev våra liv. Mitt i en turbulent tid med krig, klimatkris och stora samhällsutmaningar. Hon berättar om drömmar som gått sönder, men också om nya drömmar som växt fram just ur sårbarheten. Foto: Kristina Sandin

LÖRDAG 7 SEPTEMBER 11.00-12.30 Att få huvudet att sitta på kroppen

Helgen 7-8 september är vi en del av Matresan i Örebro

Markus Torgeby hade en lovande framtid som långdistanslöpare men valde istället att tillbringa fyra år ensam i den jämtländska skogen, vilket dokumenterades i SVT:s dokumentär ”Löparen”. Markus har skildrat uppväxten och åren i skogen i boken ”Löparens hjärta” som blev en storsäljare både i Sverige och internationellt. Hans tid i skogen förändrade hans syn på livet och gav honom insikter om hur det moderna livet påverkar människan negativt genom stress och press från omgivningen. De åren i skogen gav honom tid för eftertanke och reflektion över hur han ville leva sitt liv framöver.

Välkommen till en föreläsning om mening, vägen in till hjärtat och det som är viktigt på riktigt, bortanför konsumtion och prestation. I dagens samhälle matas vi med enormt mycket information varje dag. Huvudet är motorn i allt. Motivation, drivkraft och kreativitet. För att kunna göra medvetna val behöver huvudet vara i fas. Men hur skapar vi utrymme för pauser, distans och ställtid?

Markus unika blandning av berättande och motiverande tal har gjort honom till en eftertraktad talare både i Sverige och internationellt. Med sin genuina personlighet och otroliga berättarförmåga fortsätter han att inspirera och påverka individer genom sina ord, uppmuntra dem att omfamna sina egna personliga resor och finna styrka mitt i motgångar.

Biljetter: 150 kr

LÖRDAG 7 SEPTEMBER 14.00-15.00 Konsert

SÖNDAG 8 SEPTEMBER 15.00-16.30 Skamfilad – om skammens många ansikten

Att komma till någon med sin skam, är att komma med sitt hjärta i handen. Generad, förvirrad, bortgjord, utsatt. Upplevelsen av att inte riktigt duga. Skam är en känsla som någon gång drabbar oss alla. Även om vi inte alltid kan sätta ord på det obehag som skammen ger upphov till, påverkar den dagligen våra liv. Den färgar av sig på våra känslor, vår självkänsla och våra relationer.

Med humor och värme och många vardagliga exempel visar Göran hur vi kan förändra gamla låsningar och levnadsmönster, ta klivet ut ur skamvrån och påbörja resan mot tillhörighet och tillit till oss själva och andra.

Göran Larsson: präst och leg. psykoterapeut

En plats för andrum

Vi vill skapa en plats där du kan andas, sträcka på dig och låta de vackra omgivningarna göra dig gott.

Du är välkommen att gå en förundranspromenad på vackra Närkeslätten, sätta dig en stund och blicka ut över åkrarna eller bara vara för en stund och njuta av gott fika.